Monday, August 29, 2011

Merisik Preparation #2~ cincin sudah jumpa..


Dalam sibuk2 nak raya nih aku sempat lagi settlekan pasal merisik aku.. nasib baik tak banyak yg nak kena buat time merisik.. takde lah terkejar2 sangat nak settlekan 2 bende dalam satu masa kan.?


Cincin merisik dah jumpa tapi tu pun last choice sebab saiz aku tinggal satu je kat kedai emas tu.. yg lain semua saiz besar.. Last week aku ada jugak survey cincin kat kedai tu jugak.. time tu size banyak and pattern pun banyak choice.. cuma nama pun survey dulu.. tu yg tak beli.


Tapi hari sabtu lepas pergi lah balik kedai emas tu.. saiz aku tinggal satu je.. tapi sangat murah kedai tu.. kiteorang pun bajet rendah.. malas nak beli yg mahal2.. nanti time tunang or kawin baru beli yg mahal sikit.. ni kira syarat je lah.. 


Tapi tak sempat lah nak ambek gambar cincin tu sebab aku terus suruh en.soldier simpan.. takpe lah nanti lepas settle majlis aku tunjuk.. tapi biasa2 je..


Oklah nak sediakan untuk berbuke lah.. 

*Selamat hari rayer korang!!!


kbai!








Thank's Darling's!!jangan lupa comment ok!

Sunday, August 28, 2011

dah nak raye nih.?so ER nak bagi ucapan sikit boleh tak.?





SELAMAT HARI RAYA AIDILFITRI MAAF ZAHIR & BATIN ER & en.soldier ucapkan kepada semua yg mengenali kami.. dan untuk my darling's yg baca entry ni.. mana tahu kalau saye ada terguris hati anda atau apa2 pelakuan atau kata yg menyakitkan hati secare tak sengaja or sengaje saye mintak maaf sesangat.. kepada yg balik kampung tu berhati2 memandu.. dan jangan melantak banyak2 karang demok pulaks!!!(^_^)




Nak pantun sikit boleh tak.?


Anak ayam pasang pelite
Kucing ketawe bagai nak giler
Ayam & kucing tu takde kene mengene
Saje nak ucap Selamat Hari Rayer!!!


kbai!









Thank's Darling's!!jangan lupa comment ok!

Friday, August 26, 2011

saya dapat duit raye!!!!


Korang jangan terkejut aku yg dah berumur 21tahun ni pun still dapat duit raye lagi tau.. so sila lah jeles uolls.. rezeki tuhan nak bagi kan.? aku sapu je lah.. masuk tahun ni dah 3kali aku dapat duit raya dari 'mereka'.



Beruntung jugak lah kerja dekat situ walaupun berstatus sementara.. memang tiap tahun dorang macam wajib bagi kami duit raya.. *tu yg best!!!so kepada staff lain memang jeless lah.. tapi dorang lagi masyuk sebab dapat bonus..



duit raye...masyukkkk!!!!
tapi ni sekadar gambar hiasan je..

 

Alhamdulilah rezeki.. lagi2 sekarang gaji tak masuk lagi.. memang buat aku menyirap je..nasib baik ada back up.. tapi rasanya duit tu aku nak buat beli fon baru lah.. almaklum lah fon dah nazak.. beli fon murah2 dah ler... sebab kalau mintak yg mahal2 karang habis duit hantaran elok dah nak jadi bukit.. terus rata balik... *tipu lah tu kan..



Nanti lepas raya ada jamuan raya pulak.. ada makan2.. tu yg aku suka sebab aku memang suka suka suka makan.. memang aku bedal je apa yg ada.. hahahaha... nampak benor tak senonohnya tu.. pedulik apa aku janji kenyang.. bukan senang nak dapat rasa akak2 opis ni masak selalu dorang duk belek wasiat & file je...ye dak.?



Tadi baru lepas cashkan duit raya sebab dorang bagi by cek.. so sekarang kat tangan dah ada duit raya.. kejap lagi time rehat boleh lah shopping apa yg patut..  *wweeeee



ok sekian,



kbai!





 








Thank's Darling's!!jangan lupa comment ok!

preparation raya.?


Tinggal lagi 3hari je lagi kita nak sambut syawal.. korang dah buat persiapan raya kah.?baju raya dah beli kah.?kasut, shawl & handbeg dah beli..  hamboi banyak nampak shopping tahun ni.?jangan lepas raya pokai sudah..



Persiapan raya satu pun aku tak buat lagi.. macam takde mood je nak raya tahun ni.. tak tahu lah kenapa.. mybe takde 'geng' nak shopping kot.. yelah sebelum ni akak aku tak kawen lagi.. so memang kiteorg tiap bulan akan pegi cari barang raya tapi tahun ni aku agak slow sikit sebab takde geng... kira raya tahun ni tahun pertama lah dia raya dengan husben dia.. untunglah dah kawen~LOL~ (ayat nak dengki jer kan)



Baju raya pun tak siap lagi tah lawa ke tak.. sebab sebelum ni tempah dengan orang lain.. memang aku selesa tapi sekarang makcik tu dah tak menjahit.. so tempah kat orang lain.. percubaan petama dah menghampakan.. dia jahit tak best.. baju besar tak ikut cutting pun.. (T__T).. tak tahu lah yg kali ni macam mana kan... bencikk spoil mood je...



Rumah pun tak kemas lagi.. tak sempat.. dengan keja lagi.. arrrgghhhh stress aku.. serius tahun ni mood nak raya memang macam hape tah.. dengan nak pikir beli cincin lagi.. sebenarnya aku tak rasa nak raya sangat sebab aku lagi berdebar2 dengan majlis merisik nanti.. tu lah sebenarnya...* tteeettttt



Setakat ni kuih dengan duit raya je sempat aku sediakan.. yg lain belum sempat lagi.. so tahun ni raya aku bersedehana je pun.. sebab banyak lagi benda nak dibeli masa akan datang *wah ayat nak serius je.. kena lah berjimat cermat sikit..



Tapi kalau raya yg paling aku tak sabar nak tunggu nak rasa kuih raya yg sedap2 and nak makan rendang, kuah kacang, nasi impit puas2.. aku memang suka makan.. tu yg badan dah makin comel je kan.?korang mampuu.???~LOL~



SEE!!!sangat mengiurkan
Haipp!! korang jangan tenung lama2 nanti batal puasa.
ahahahahah




Mood nak raya dah kelaut sebab sampai hari ni gaji tak masuk lagi... macam mana nak beli barang raya.. macam tak bagi aku raya je.?ggggrrrrrrrr....



kbai!




 









 

Thank's Darling's!!jangan lupa comment ok!

Tuesday, August 23, 2011

kad raya ^_^

Sapa kata zaman kad raya dah pupus.? ada lagi lah orang pos kad raya cuma dah kurang bukan terus pupus..


Aku dengan budak2 opis bersemangat taw nak pos kad raya.. tapi kiteorg bagi sesama kiteorg je lah.. sebab masing2 tak pernah dapat or bagi kad raya.. lagi2 dak lelaki..



So bagi yg first time tulis kad raya macam aku memang tak tahu nak tulis apa... ayat merapu wajib keluar.. (dah macam jawab exam spm pulak)tapi antara ayat wajib tulis kat kad raya adalah seperti..



Bape pasang baju raya tahun ni.?

Dah shopping raya ke.?

Kuih bape balang tahun ni.?

Rumah dah cat ke belum.?

Badan ko dah kurus ke.?(ni mesti sakit ati je kalau baca)..gggrrrrrrr


Tapi aku tak reti sebenarnya nak tulis sangat sebenarnya..  aku pun hentam je lah.. hahaha.. nasib lah dorang yg dapat kad raya aku ni kan... mesti menyumpah je baca ayat yg aku tulis.. dah lah comot pulaks tu.. pantun wajib ada lah.. ada 1 pantun tu en.soldier tolong create kan untuk member2 kiteorg.. sebab ada 2 org budak opis aku dia kawan time zaman2 sekolah kiteorg jugak..kira kenal lah..



Aku dah beli kad raya utk en.soldier kiranya tahun ni first time jugak aku nak bagi dia.. tapi tak tahu nak tulis apa.. dia penah bagi aku tapi 4tahun lepas masa tu baru2 bercinta lagi.. lepas tu hampeh.. dah tak bagi.. dia siap buat pantun sendirik lagi.. sebab dia pandai bab2 reka pantun ni.. (dalam hati ada taman la kata kan)



So yg kad raya untuk member opis semua dah siap.. cuma belum kasi je lagi.. yg untuk en.soldier tengah dok pikir2 lagi nak tulis apa.. nak buat ayat yg romantik tak reti (^-^).. yg member2 opis punya pun ambek masa berhari2 nak siap kan.. sebab nak mengarang ni ke ada mood kan..



Sekarang mood & idea aku tak sampai2 lagi.. tak boleh lah nak tulis untuk e.soldier~LOL~



Yeaayyyy petang ni buka puasa rumah akak opis aku.. kiteorg pau dia suruh masakan untuk kiteorg.. lagipun dia cuti hari ni.. kiteorg siap request nak pizza, kfc lah bagai.. mampos akak tu nak sediakan.. tak pe bukan selalu kan.?~LOL~


oklah tak sabar nak tunggu petang ni sebab kitoerg nak pegi buka rumag dia reramai.. dah terbau2 pizza ni..


kbai!












Thank's Darling's!!jangan lupa comment ok!

Sunday, August 21, 2011

waaarrrgghhh harga emas naik melambung2..cane ni.?(T_T)



aarrrgghhhhh aku dah meroyan nih.. semalam aku dengan en.soldier pergi survey harga emas dengan usha2 cincin untuk merisik... wah sangat mahal ok! ramai cakap harga emas melambung tinggi macam mail lambung.. (ada kena mengena ke.?)


Sebelum ni ingatkan harga emas akan turun time raya macam tahun2 lepas.. sekali ambek ko makin mahal ada lah.. semalam sempat tanya pun 1 kedai je.. tu pun dah mahal..


so sekarang dalam dilema sama ada nak beli cincin merisik sebelum raya or lepas raya.?buatnya lepas raya lagi naik.. mampos lah.. tapi buatnya lepas raya turun balik.. lagi aku menyesal karang.. tapi sekarang tengah meng'usha lagi dekat kedai emas... korang rasa macam mane ek.?nak mintak pendapat sikit lah.?






Belum ikat lagi dah banyak dugaan.. nanti tak tahu lah bila dah ikat.. baru2 ni fon pulak buat hal.. nak kena keluar duet lagi.. aarrrgggghhh kepala sudah fening lah.. ok lah nak siap2 pergi survey harga emas dengan my mum & my sis pulak..


kbai!










Thank's Darling's!!jangan lupa comment ok!

doodle from cik Ayu...thanx cik Ayu!!!!korang jangan jeles...



Hari tu cik Ayu ada buat segmen jom request doodle free!!!aku pun request lah doodle couple untuk aku dengan en.soldier.. saje je cuba nasib kan... kira ramai2 yg mintak doodle aku je yg mintak doodle couple.. tak malu kan.. nasib baik cik ayu tak marah..(^_^)



So lepas aku request tu cik ayu tak reply.. aku ingatkan dia tak suka or marah ke.?sebab aku macam banyak songeh kot time tu... sekali hambek kau dia betul2 dia buatkan..  memang comel plus sweet sangat... kalau aku memang tak mampuuu lah nak buat.. sebab ramai cakap susah buat doodle ni..



Korang nak tengok ke doodle yg cik ayu buat.. jangan jeles ok.. korang ada ke.?~LOL~






See siap ada love2 lagi. aku memang nak sangat doodle ni tapi tak reti buat.. nasib baik ada cik ayu yg sudi menawarkan diri untuk buatkan.. Thanx so much cik ayu!!!saya sangat suka.. 



Cik ayu cakap nak buat doodle en.soldier aku ni agak mencabar sikit sebab nak kena buat muka serius.. tapi nasib baik adik dia soldier jugak.. so senang lah dia nak compare kan... *sori sebab menyusahkan cik ayu je (^__^).. kira doodle ni gift untuk aku  dari cik ayu lah sempena nak dirisik n untuk hadiah tunang jugak.. sangat appreciate gift dari cik ayu... cik ayu ada cakap nak buatkan header utk aku sekali.. korang jangan jeles ok!


p/s: thanx sangat2 cik ayu.. saya memang sangat teruja sekarang.. neway nak wish selamat hari raya sekali.. hehehe.. 



kbai!





Thank's Darling's!!jangan lupa comment ok!

Thursday, August 18, 2011

6hari je lagi....


Syukur alhamdulilah dah 18hari kita berpuasa.. tinggal lagi 12 hari je lagi nak raya.. korang puasa penuh tak setakat ni.. bagi kaum hawa tu tak pe lagi ada sebab kalau tak penuh.. yg adam2 ni puasa penuh tak.?



Budak lelaki opis aku ada yg dah kecundang dah.. siap ada yg buka dekat opis lagi.. pasal dorang nanti aku stori ok!(^_^)



Jeng.. jeng.. jeng.. apahal pulak dengan 6hari lagi ni kan.? 6hari lagi aku tak puasa kah.?atau 6hari lagi raya kah.?<---yg ini tak mungkin, ke 6hari lagi aku pergi shoping kah.?semua salah..



Sebenarnya 6hari je lagi aku kerja lepas tu cuti raya panjanggggggg.. Horeyyyyy!!!! tak sabarnya.. ni pun buat kerja sambil dengar lagu raya lepas tu mood nak kerja pun dah bertempiaran lari.. dalam kepala hotak ingat nak cuti je ni.. keje pun asik tak habis2.. dah kronik ni...



saya nak balik..saya dah takde mood nak kerja(T_T)..boleh tak cakap macam tu.?kah kah kah..

sekian,


kbai!













Thank's Darling's!!jangan lupa comment ok!

Wednesday, August 17, 2011

duit raya (^_^)



Agak-agak tahun ni aku dapat duit raya tak.?yg hadooo!!! jangan mimpi sangat eh.?dah besar gedabak pun nak duit raya.. ko yg kena bagi duit raya adalah..



Cerita pasal duit raya ni kan.. teringat pulak zaman aku muda remaja dulu.. ceh macam lah dah tua sangatkan... masa tu baru setahun habis sekolah so pergi lah beraya dengan family... biasa lah bila raya mesti lah ada sesi bagi duit raya kan.?*wajib... yg sadisnya aku boleh tak dapat duit raya.. akak aku yg dapat.. padahal beza umur kiteorg 6tahun.. confirm lah aku paling kecik.. tup tup dia yg dapat duit raya.. sedehhhh!!



Nak tahu tak sebab apa.?sebabnya aku nampak lagi besar dari akak aku.. so dorang ingat aku yg tua..(T__T)  what de lah.!!!(haipp puasa lah).. sedeh kot masa tu.. memang  dari segi fizikalnya aku lagi besar dari akak aku.. akak aku kecik & kurang tinggi.. tapi aku tinggi dari dia.. sebab ikut ayah.. so rasa diri ala2 model tak bertauliah lah.. haruskah.?




ni gambar masa dia kawin
ok dalam gambar ni hanya tipu semata2..
memang dia nampak tinggi sebab pakai heels bape inci tah
tapi hakikatnya saya lagi tinggi dari dia..
(^_^)



Sampai dia dapat duit raya lagi banyak dari aku.. kejamnya orang yg tak bagi aku duit raya tu... tapi tahun ni dia dah tak buleh dapat duit raya lagi sebab dia dah kawin... kah kah kah.. aku pun tak dapat jugak sebab dah kerja..(T_T)



Rupa2nya tak best jadi orang besar ni kan.? jadi budak2 lagi syiokkk!!!kecik2 dah pegang banyak duit bila raya.. memang syiok lah kan... nak tukar jadi budak2 balik boleh tak.? ok jangan nak berangan sangat.. terima lah hakikat yg awk tu dah besar.. dah boleh kawen pun.. *bab kawen ni aku memang suka kalau jadi orang besar.. kah kah kah.!!!gatalnya.. (^_^)



Tapi yg penting en.soldier 'WAJIB' bagi aku duit raya tiap tahun.. tu yg syiokk.. tahun ni nak pau lebih sikit.. baru masyukkk..!!!!ye dak.?kahkahkah..




oklah SELAMAT HARI RAYA!!!




kbai!












Thank's Darling's!!jangan lupa comment ok!

wordless wednesday~ nak macam ni time tunang nanti boleh.?

















Pengsan en.soldier kalau aku mintak cincin yg macam ni!
(^_^)

ihsan en.google
cincin habib jewel













Thank's Darling's!!jangan lupa comment ok!

Tuesday, August 16, 2011

merisik Preparation #1~ tengah survey harga emas..

Lagi 5minggu diri ini akan dirisik oleh jejaka pujaan hati.. kalau sapa yg follow ER tahu lah sapa kan.. en.soldier lah yg berjaya mencurikkk & bawak larikkk hati ini.. kahkahkah..




Ini merupakan pengalaman pertama kami.. haruslah pertama kali kan.. sebab mana ada orang masuk merisik saya sebelum nih.. dan mana ada orang masuk merisik en.soldier kan.?giler ke.? walaupun tak payah nak buat preparation sangat.. tapi kena jugak pikir apa nak masak bagai.. takpe tu urusan orang tua...yeke.?



Sebenarnya kiteorang dah plan nak merisik ni dari awal bulan lagi.. tapi dua2 still tak ready lagi so postpone lah jawabnya..  tapi sekarang pun aku still nervous..(T__T).. sebelum ni pun ada discuss sama ada nak merisik+tunang sekali or buat one by one.. bila difikirkan balik baik buat one by one dulu.. kira pelahan2 kayuh lah.. taknak lah gelojoh sangatkan.. nanti menyesal pulak.. ye dak.?



Kira ni pengalaman ke2 family aku sebab sebelum ni akak aku pernah dirisik then sekarang giliran aku.. *weeeeeee... dan pengalaman pertama family en.soldier...(^__^)



Cincin tak beli lagi nih .. minggu depan baru nak beli.. tu pun kalau en.soldier ada masa... buzi bebenor dia..  hari ni sepatutnya buka sesama dengan dia pun tak jadi.. (T___T).. so sekarang tinggal nak buat LIST harga cincin yg mana elok & kedai mana.?tapi sapa tahu harga emas sekarang bape yer.?dengar cerita dah naik.?sapa buleh tolong bagitahu.?please..sambil buat muka mintak penampar..






taknak yg mas putih sebab tak menjamin masa depan sangat.
tapi sweet lah yg nih.?
kan..kan..kan.?



kepada kamu, kamu & kamu yg tahu harga emas sekarang tolong lah share yer.. tqvm..



kbai!










Thank's Darling's!!jangan lupa comment ok!

Monday, August 15, 2011

apa nak buat nih.?


Hari ni selain mood nak raya tak sudah.. mood aku kelaut jugak nih.. sebab aku gaduh dengan en.soldier.. dia merajuks dengan aku.. matikkk macam ni...



Macam tak suka lah lelaki merajuk... tak macho la sayang!~lol~




konon kiut letewww!!!
^__^





En.soldier nih jarang merajuk sebab dia memang cool je hari lain.. op kos lah aku yg suka merajuk kan.. lumrah wanita katanya.. tapi tah kenapa kali ni pulak dia merajuk kaw kaw.. oh tidak!!



Susahnya nak pujuk kalau lelaki merajuk.. jangan ingat lelaki soldier ni tak reti nak merajuk yer.. dorang pun ada hati dan perasaan ok! bukan nampak kiut ke dorang merajuk. (tangan didada mata keatas)sebab bukan senang nak tengok lelaki yg gagah macam mereka ni merajuk.. auwww!!!perasan sudah



So sekarang sudah merajuk tak tahu pulak nak pujuk.. mau tak jumpa tigaratusnamplohlima hari ni.. tapi melampau lah tu kan.. sebab kenapa sidia merajuk tak payah lah nak cakap yer.. malusssss.. tapi memang salah aku pun.. ^_^



So nak mintak bantuan korang macam mana nak pujuk lelaki yg merajuk.?sebab aku tak reti bab pujuk2 ni.. sebab aku yg selalu dipujuk... gediksss...



tolong lah yer.. sebab nanti kalau dia merajuk aku punya duit shoping kena potong pulak.. tak mau T__T



kbai!


 


Thank's Darling's!!jangan lupa comment ok!

mood nak raya dah!





Syukur!masuk hari ni dah 15hari kita berpuasa.. tinggal lagi 15hari je nak raya.. korang dah buat persiapan raya kah.?baju raya dah siap ke.?rumah dah cat.?kuih dah beli ke.?



Suasana raya dah mula rasa.. lagi2 lagu raya dah mula diputarkan diradio.. memang sangat best lah.. lagi2 dengar sorang2.. memang menusuk kolbuuuu!!!sapa anak perantau tu memang meleleh air mata bila dengar lagu raya.. ye dak.?T__T



Setakat ni persiapan raya aku tak buat lagi.. disebabkan hanya tinggal aku je anak@adik@kakak perempuan yg tinggal dalam rumah tu.. so aku kena lah lebih bertungkus lumus bersihkan rumah or buat apa yg patut.. sebab sebelum ni aku manja sikit sebab semua benda my sis yg buat.. sebab dia lagi rajin dari aku.. tapi lepas dia dah kawin & pindah rumah.. memang aku kena lagi rajin dari dia.. (tak nak kalah nih)




Semalam kan cuti sempat jugak lah aku kemas sawang plus habuk2 yg ada dekat rumah tu.. tapi tak kemas sepenuhnya.. sebab takut nanti berhabuk or bersawang balik. so alang2 tunggu nak dekat raya nanti je lah baru kemas.. sekali harung je senang cerita. (padahal aku memang malas)




Teringin nak buat kuih raya tahun nih.. tapi tak pandai lah.. ada jugak tengok dekat google buat biskut cornflake rasanya yg paling senang.. tapi tu pun masih ragu2 nak buat ke tak.. tak pasal2 kalau tak sedap mau nya semua termuntah plus cirit  kalau makan.. dasat tu termuntah dengan cirit sekali tau!!!




terliur beb aku tengok!
mesti buat nih...
(harapan je lah)-___-


ihsan en.google & tuan belog
p/s: pinjam gambar yer



Tengoklah sejauh mana kerajinan aku nak buat kuih raya.. kalau aku ada buat entry tu.. memang berjaya lah tu.. kalau tak yg hadoooo!!!bukan apa my mum pun tak confident aku boleh buat.. aku lagi lah tak confident nak buat~LOL~ Hampeh...




Mood sekarang nak raya sebab tengah dengar lagu raya.. sedihnya!!walaupun aku bukan anak perantau tapi aku pun nak sedih jugak.. buleh.?korang mampuuu!!!kahkahkah...



oklah cakap banyak pun tak guna bukan boleh makan pun (takde kena mengena langsung)~lol~



kbai!





















Thank's Darling's!!jangan lupa comment ok!

Sunday, August 14, 2011

pocong dibulan puasa.?


Korang percaya tak bulan puasa ada hantu.?ni kes kelmarin lah ni my bro nampak pocong depan rumah.. masa tu lepas sahur dia nak hisap rokok dekat luar rumah sekali terpandang satu sudut.. ternampak lah pocong terpacak dekat situ..


Wah serammm nih.. then dia panggil my mum & my adik.. dorang semua tengok kecuali aku. sebab aku takut.. boleh percaya ke.?mana ada hantu bulan puasa kan.?lepas tu kiteorg tunggu lepas subuh.. korang nak tahu tak pe benda sebenarnya tu..



*****



****



****



****



****



****



****



****



****



****



****



****



****



****



****



*****



Rupanya bayang-bayang daun pisang.. tapi memang real macam pocong.. bentuk pun sama.. nasib baik bulan puasa kalau bukan bulan puasa dah confirm pocong betul tu.. serammmmm... orang kata kalau tak nak pocong kejar kita kena bogel depan dia... wah malunya.. ~lol~


so kalau jumpa pocong jangan lupa larikkkkk sekuat hati yer



pocong tak puasa lah
macam mana buleh terlepas ni.



kbai!








Thank's Darling's!!jangan lupa comment ok!

bila boleh shoping en.soldier.?

Saya mahu soping.. korang dah shoping raya ke.? wajib shoping raya & wajib jugak shoping tiap bulan kan.? tu perkara wajib yg perempuan suka buat.. termasuk lah aku..


Tahun ni aku belum sempat shoping lagi sebab en.soldier buzi mybe minggu depan.. sebab dia dapat bonus pun minggu depan so boleh la pau dia.. then dia cakap nak pergi cari cincin sekali sebab takut takde masa lepas ni.. so aku excited noks! ^-^


Sure KL sesak dengan orang.. tapi apa aku kesah janji dapat shoping~LOL~ sekarang memang tengah sale kan.. lagi lah syiokkk nak shoping..



ni lah gayanya kalau lepas shoping nanti
sure penat lagi-lagi bulan puasa ni kan.


kbai!







Thank's Darling's!!jangan lupa comment ok!

Saturday, August 13, 2011

count that day

Menghitung hari untuk......




Insyallah doa-doa kan yer... semuanya berjalan lancar.. amin...       




Thank's Darling's!!jangan lupa comment ok!

Friday, August 12, 2011

Marah,benci then CINTA...

Korang penah dengar ayat ni "orang yg kita benci tu lah nanti jadi suami/isteri/bf/gf kita"...contohnya..

Dialog antara Peah dengan Mak Jemah


Peah: ishhh kita tak suka lah dengan si Meon tu.. dia suka cari gaduh dengan kita.. benci!!!(sambil buat muncung)..
Mak Jemah: jangan nak benci sangat.. nanti yg benci tu lah jadi suka.
Peah: tak mau lah dah lah hari tu dia korek hidung siap gentil2 lagi lepas tu dia tepek kat kita..euwww...dah pendek pulak tu..
Mak Jemah: euwww pengotornya. tapi sweet what (tangan didada mata keatas)..yg pendek tu lah nanti kamu puja-puja.. jangan cakap tak suka.. nanti tahu2 kawin pulak dengan si Meon tu..
Peah: saya sanggup kawin dengan Husin ngok ngek daripada dia..
Mak Jemah: ok kita tengok nanti ko kawen dengan sape.. dah lah aku nak pegi masak ni.. dah nak dekat buka puasa.. layan ko sampai sahur pun tak habis.. pahala aku yg habis karang.
Peah: -___-

*tiba-tiba Peah & Meon jatuh cinta antara satu sama lain.. dorang pun berkahwin. & hidup bahagia.... happy ending!


Kenapa orang yg kita benci or yg kita suka gaduh dengan kita tiba2 boleh jadi suka, cinta & sayang dekat dia.. pelik kan.?aku penah lah jugak alami.. tapi zaman2 sekolah dulu lah.. time tu aku suka gaduh dengan sorang budak kelas aku ni.. tibe2 dia jadi sangat lain dari biasa.. time besday aku dia bagi botol dalam tu ada siput pantai tu.. bukan siput b**i ok..zaman aku memang famos lah siput dalam botol tu.. tapi dia letak senyap-senyap je.. tiba2 dia mintak kapel dengan aku.. tapi masa tu 'CINTA MONYET' kot.. seminggu or 2minggu je bertahan.. aku pun dah lupa sebab masa tu tak serius sangat..(alamak bocor rahsia..en.soldier tak penah tahu cerita ni pun)


Tapi yg en.soldier ni memang "TRUE LOVE" & "First LOVE" aku ..cehh!!poyo je kan.. korang mampuu ke cakap macam tu.?~LOL~ ok abaikan ayat atas ni...


Walaupun kami kenal zaman sekolah jugak.. tapi feeling love dengan dia tu lain woo!!!(wah ayat macam mintak penampar je.?)ahaks*.. dulu memang aku tak berapa suka dengan en.soldier tah macam mana boleh sangkut.. aku tak suka sebab dia botak dulu.. dia masuk kadet kat sekolah so dia botakkan kepala.. ok aku boleh terima lah alasan tu.. tapi ingatkan last dia botakkan kepala masa zaman sekolah.. Tapi... dah habis sekolah pun dia kena botak kan kepala jugak sebabnya dia masuk army!!!



gggggrrrrrrrrrrrrrr.. tension aku..-____-
nasib baik dia nampak segak kalau pakai uniform walaupun botak so aku tak jadi marah lah..~LOL~




one more thing is aku sebenarnya tak suka lelaki soldier ni .. memang dulu mati-mati aku cakap taknak cari bf askar sebab dorang ni gatal..  keji kan aku.. sekali hambek ko dah dapat sebijik soldier.. apa nak dikata.. terima je lah.. tapi nasib baik en.soldier tak seperti sangkaan aku.. tak semua macam tu kan..


Tu lah dulu orang kata jangan kata tak suka jangan kata benci.. nanti yg tak suka dengan benci tu lah yg kita dapat.. so ternyata ada benarnya statement berikut. tapi tak boleh lah nak percaya 100% kan..  korang macam mana pulak mesti korang pun ada pengalaman macam ni kan.?kalau tak banyak sikit pun jadilah.. jadi kita kena belajar menerima orang yg kita tak suka kerana itu yg akan menjadi penema hidup kita nanti.. insyallah..


so kepada anda doakan lah kami yer!^_^


okhabis,


kbai!
EchaRahman,





Thank's Darling's!!jangan lupa comment ok!

Thursday, August 11, 2011

jalan-jalan cuci mata dengan makanan!

Semalam aku gagal cari ABC yg macam dalam latest entry aku...perasaan keciwa noks T__T.. so untuk mengubat jiwa lara aku yg tengah keciwa ni.. aku nak stori pasal aku pegi makan angin semalam dengan en.soldier.. maklumlah susah nak jumpa.. ahaks*


Memandangkan en.soldier dapat cuti semalam.. so aku ajak dia jenjalan dekat area jalan TAR ni.. memang dekat sangat dengan opis aku la kan.?tapi semalam dekat jalan TAR ni tak se'happening' selalu sebab semalam hujan.. lepas hujan reda baru kiteorang jenjalan..


Macam takde yg menarik (takde yg menarik or takde duit)keh..keh...yela tengah bulan macam ni.. memang sengkek lah kan.. lepas tu kiteorang pegi bazar area Kg Baru.. memang sangat panjang dan macam-macam ada..


Sekali lagi aku bukan nak buat puasa korang batal ok.. tapi just nak kongsi.. tapi aku ni memang keji.. suka tunjuk gambar makanan yg boleh melelehkan air liur  korang package sekali dengan bunyik perut korang..









perghh!!! kek coklat tu telah mengoda selera aku lah..
nasib baik semalam sempat beli kek coklat dekat jalan TAR..
so balik karang boleh bedal..
nyum..nyum



ayam golek yg tengah bergolek-golek..
tapi yg ni iman aku tak tergugat sangat..
sebab aku kurenggg sikit dengan ayam golek ni



yg ni semalam aku ada nampak
memang macam nak beli tapi takut tak makan
tapi aku nak return balik
nak beli hari ni lah.
dah lama tak makan pulut durian




Keji kan aku... tunjuk gambar makanan kat korang... korang tahan k lagi bape jam je... jadi hari ni aku nak ajak en.soldier pegi bazar dekat kg baru lagi lah... so sesapa nak join buleh ler.. petang karang kita jumpa dekat kg baru wokeh!(macam lah jumpa kan)


okhabis,


kbai!
EchaRahman,




Thank's Darling's!!jangan lupa comment ok!

Wednesday, August 10, 2011

Tragedi buka puasa & ABC.?

Takutnya baca berita pagi ni dekat paper metro.. "Tragedi buka puasa" tajuk memang menggerunkan tapi kalau baca rupa-rupanya kes beli makanan dekat bazar.. mybe keracunan kot tapi ini sudah serius sebab bawak maut..


Sesiapa yg tak sempat nak belek paper metro tu kat SINI ada..


Arwah adik Dini ni dia beli ABC dengan otak-otak dekat bazar ramadhan. omjayyy aku dah lah teringin nak makan ABC buka puasa.. risau jugak kalau beli tetiba keracunan.. mintak dijauhkan lah aku nak rayaa!!!!so kepada berhati-hati lah beli makanan tu.. jangan main bedal je.. tapi kalau kes macam ni susah kita nak tahu makanan tu beracun or tak.. mybe dah ajal..


So kepada pakcik, makcik, abang, akak, or adik peniaga semua jangan lah bubuh bahan yg tak sepatutnya dalam makanan tu. sampai boleh membawak maut tau.?


Kepada keluarga adik Dini.. (macam lah dorang baca belog aku kan..tak kira aku nak jugak cakap)saya ucapkan takziah.. mungkin sudah ajal adik dini.. T__T







*************



Meh nak cerita pasal ABC yg memang aku teringin bebenor nak makan.. aku bukan nak buat korang batal puasa ok!tapi cuba korang bayangkan dapat makan ABC time buka puasa..perghhh!!serpihan ais ais tu masuk ke tekak korang... nikmatnya.. lagi2 memang tengah haus bebenor ...lepas tu rasa sirup,air gula,susu..then rasa plak jagung,kacang, cincau & aiskrim... perghhh!!!terangkat beb...

Sekali lagi aku bukan nak buat korang batal puasa.. just nak tunjuk mana tahu petang ni korang tetiba nak buka puasa dengan ABC ke kan.?ye dak.?




yg ni nampak biasa je tapi yg tak tahan tengok aiskrim yg bertenggek kat atas tu..
tapi kalau tuan kedai ni letak sirup dengan air gula lebih mesti lagi awesom color abc ni..




Perghhh!!terliur aku tengok yg ni doh!!
balik karang nak cari la yg sebijik macam ghini ^-^
mampuuu!!!!


tudiaa!!!takde tinggi lagi ke.?
tapi menarik.. sampai kecur air liur aku..
haruskah.?

gambar ihsan en.google



Ok korang stop melelehkan air liur tu.. batal puasa karang.. jangan over sangat.. eheheheh...sabar k lagi bape jam je... petang ni aku nak ajak en.soldier p makan ABC la... so apa menu korang petang karang.?dah ada idea belum nak makan pe.?


ok habis



kbai!
EchaRahman,



Thank's Darling's!!jangan lupa comment ok!

Tuesday, August 9, 2011

Tumbuh bagai Cendawan Selepas Hujan


Semenjak kes 'putus tunang' antara KFCM & Elia jejariruncing.. ada yg kata KFCM ni curang.. tak tahu lah kebenaran cerita tu tapi gambar misteri antara Dahlia Teck dengan seorang lelaki tapi tengok dari gaya macam KFCM..


So ramai pulak yg buat entry pasal 'CURANG' termasuklah aku sendiri.. aku memang takde pengalaman langsung pasal curang ni.. orang kata perit bila pasangan kita curang belakang kita lagi2 kalau kita dah percaya sidia 101%.. dan lagi2 kita dah lama kenal sidia..


Hari ni kalau sapa tahu sis Elia ada buat entry luahan hati lepas peristiwa dia dengan KFCM kan.. dia ada luahkan isi hati dia.. aku salute dekat dia sebab berjaya tempuh dugaan walaupun dalam hati takde sapa tahu..T__T.. dia nampak lagi matang sekarang.. macam mana lah kalau aku jadi macam tu.. memang tak terbayang kot.. mintak dijauhkan lah.. amin..


nak tuju lagu boleh.?



Mybe lagu ni sesuai kot dengan pengalaman yg sis Elia lalui baru2 ni..  sebab lagu ni macam mengisahkan kegagahan diri untuk bangkit setelah jatuh.. memang sangat sesuai.. neway sis semoga berjaya dimasa akan datang.. u're strong girl ^-^.. (macam lah dia baca belog picisan aku ni kan) lantak lah =)




kbai!
EchaRahman,





Thank's Darling's!!jangan lupa comment ok!

im falling in love!

Aku sudah jatuh cinta lagi. kali bukan dengan en.soldier.. eh ER curangkah.?atau cinta ER dah beralih arah ke lelaki lain..

*Choiiiiiii!!!!

Maklumlah sekarang ramai sangat curang mengcurangikan.. hadoi!!!sebenarnya aku dah jatuh cinta dengan group Rakan blogger klik 1Malaysia.. nak tahu tak group apa tu klik SINI.. group ni memang best sangat.. sebab dorang semua sangatlah comel plus peramah..


Mybe kami dalam 1aliran yg sama iaitu penulis belog yg masing masing baru nak mengenali dunia belog ni.. so kat situ lah kiteorg post entry latest.. banyak sangat ok! korang boleh pilih yg mana korang suka..


So cepat cepat bagi siapa yg tak join lagi.. memang rugi sebab dalam group tu kita boleh kenal2 dengan blogger lain selain tu dorang boleh bagi tunjuk ajar bagi yg baru jadi blogger..


Aku terjebak ni pun sebab cik Nur Liyana Zainal gonjeng ni yg tarik aku.. kalau tak memang aku takkan tahu lah group ni.. thanx liyana! dan blogger yg lain yg tersangatlah best seperti Cik Asfz yg suke sangat mengomen my entry dan yg lain2... neway tqvm dear!


Insyallah group ni makin happening lagi kalau anda yg ada belog tapi tak tahu nak post entry kat mana lagi.. so jom la cecepat join kami.. saya dah jumpa ramai kawan blogger kat sini.. next time saya nak buat entry pasal anda semua lah.. tapi tak tahu bila.. kalau  ada masa insyallah..

ok dah habis!


kbai!
EchaRahman,






Thank's Darling's!!jangan lupa comment ok!

puasa+makan=G.E.M.U.K... Oh tidak!!!!

Syukur dah 9hari kita berpuasa.. harap-harap hari ni puasa penuh lah yer anda semua.. aku dengan harapan tahun ni badan boleh kurus sekali lah kan.? tapi gagal rasa macam badan tak kan turun turun uolls..


Mana taknye tiap kali buka puasa je melantak macam apa tah. nampak sangat anak dara gelojoh aku ni.. ahahah.. dah tak nampak ketidaksopanan disitu.. korang mampuuu.?lepas tu kalau pergi bazar ramadhan soping makanan macam tak hengat dunia ok! mesti korang pun sama kan.? tak payah nak cover sangat lah..ehehehe


Ada duaplohsatu hari lagi nak puasakan.? harap-harap sempat lah nak turunkan berat badan.? so untuk sedapkan hati sendirik aku nak buat statement cam ghini "dah 9hari puasa kan.?aku rasa badan aku dah kecik sikit lah..sukanya!"..mampuu buat statement macam aku.. ahahahhaha.. propa beb..


Kalau korang nak sedapkan hati cuba lah buat statement macam tu.. confirm rasa bangga.. (tangan didada mata keatas) padahal en.soldier dah sound cakap bila nak diet.. sebabnya aku selalu merungut dekat dia yg aku dah gemok!hambek kauu sekali dia ingatkan pulak aku bila nak diet....


ggggrrrrrrrrrr.....


Sangat tension ok.. sebab nampak badan aku makin naik.. bukan badan je dengan pipi sekali.. hamboi package tau.. tu yg en.soldier suka cubit.. sangat sakit ok awak.!



Nak badan macam ni balik boleh.?
time ni syok syok badan kurus lagi..
ni gambar tahun lepas..
tapi sekarang badan dah jadi macam yg baju putih ni.. abahahah!!
euww sangat hodoh kan.?
tapi takde lah seteruk itu ok... maaf yer kpd incik baju putih ni..


So sekarang ni masih berusaha untuk turunkan berat badan+mengecikkan badan sekali.. kalau hari biasa en.soldier dah bawak aku pegi jogging tapi sekarang bulan puasa kan.. cannot lah jogging2 ni..


Okhabis.. mengah lak pulak menaip ni.. maklumlah badan dah naik ^-^ (takde kena mengena langsung) hahahahah...mampuuu!!!


p/s: kepada darlings yg follow i...tqvm..nanti i follow uolls back ok!dont worry!=P



kbai!
EchaRahman,





Thank's Darling's!!jangan lupa comment ok!

Bonus rm500!yeay!!!!!

Yeay dapat bonus rm500!!tapi bukan saye yg dapat T__T.. cam hampeh je... baru berangan nak soping giler-giler tahun ni.. mampuuu?ahaks*


Masyuk lah orang goment kan dapat bonus rm500.. oklah kot dari takde langsung macam saya T__T.. en.soldier dapat lah bonus. semalam lepas tengok je berita terus mesej dia.. suruh dia belanja soping raya nanti.. kejam kan aku.? padahal kiteorg tengah kumpul duet nak kawen ni tapi boleh plak aku pau dia.. tapi dia pun rela je kena pau..~lol~


Setahun sekali je saya kejam macam tu awak.!ahahaha... so duit raya saya tahun ni awak bagi lebih sikit la kan awak.?(sambil buat muka tak bersalah)



kbai,
EchaRahman,




Thank's Darling's!!jangan lupa comment ok!

Monday, August 8, 2011

kl gangster 2.. lebih aksi....


Mai dekat sat.!ER nak tunjuk video kl gangster 2.. mesti korang tak pernah tengok lagi kan.? tapi konfirm korang mencarut carut cakap cerita ni tak boleh blah.. aipp!bulan puasa ni tak elok mencarut tau..


Watak dan dialog masih dikekalkan cuma ada ubah sikit lah.. jom kita layan video ni..=)




Abang tembam sudah keluar.. ahaks*.... tak boleh blah kan.?my bro yg tunjuk vidoe ni tadi.. aku baru tahu.. tak tahu lah kalau korang dah tengok atau belum... atau aku yg ketinggalan.. aku tengok pun menyumpah-yumpah tadi.. korang cane.?



kbai!
EchaRahman,





Thank's Darling's!!jangan lupa comment ok!

Sebab musabab sidia curang

Kes 'curang' lagi ni.. Sebelum ni aku ada buat entry tanda tanda sidia curang.. kali ni aku nak share kat korang 'kenapa sidia curang'.. sebab utama sidia curang haruslah ada orang ketiga kan. tapi sebab sebab lain yg kita tak tahu ialah... jom kita gali...ahahahah






Hidup Terkongkong
Siapa yang suka jika hidupnya diatur pasangan atau dikawal ketat kebebasannya? Ruang kebebasan yg diingini dihimpit ketika berpasangan dengan anda. Sikit2 anda menelefonnya seolah2 tidak percaya kejujurannya. Akibatnya dia berlaku curang untuk membuktikan kepada anda bahawa dia masih berharga di mata orang lain dan memberi pelajaran berguna kepada anda! Dia memulainya dengan rajin berbohong.



Sering Berjauhan
Anda dan si dia sering berjauhan. Contohnya anda belajar di universiti dan dia bekerja di kampung halaman anda. Anda hanya pulang sekali sekala berjumpa dengannya ketika cuti semester. Mungkin juga anda atau si dia asyik kerja out-station , dihantar kursus etc sehingga berhari2, berminggu2 atau mungkin bertahun lamanya.  Sudah pasti kesetiaan tercabar apabila sering berjauhan. Mungkin dia akan mencari pengganti yg dapat mengisi kekosongan di saat anda tiada. Niat dia mungkin sekadar suka2, tetapi akhirnya terjebak dengan cinta!



Ketidakpuasan dalam Kasih Sayang
Si dia mungkin merasakan anda tidak memberi perhatian dan kasih sayang yg secukupnya. Anda sibuk ke sana sini dan kerjaya anda membuat anda tidak ada cukup masa bersamanya. Akibatnya dia rasa kesunyian dan diabaikan.  Oleh itu, dia tergamak mengkhianati cinta anda dengan keluar dengan orang lain yg lebih menghargainya dan sudi meluangkan lebih waktu dengannya.



Merasa Tidak Dihargai
Lelaki memiliki sifat ego. Mungkin anda sering menyakiti hatinya, membebel dan melemparkan kata2 yg tidak manis. Dia mungkin diam dan tidak membalas, tapi perasaanyaterhiris. Bila si dia rasa tidak dicintai dan dihargai, egonya terluka.Ego yang terluka mengakibatkan kesan yg buruk. Biasanya dia akan “membalas” dengan mengambil tindakan luar dugaan seperti berlaku curang di belakang anda! Dia berlaku demikian kerana ingin merasa diterima dan dicintai iatu perasaan yg tidak dapat dirasakan bila bersama anda.



Mahu Lebih Bahagia
Bila si dia merasa tidak bahagia bersama kita, boleh jadi dia akan mencari pengganti  lain untuk mendapatkan kebahagiaan, yang definisinya kadang-kadang  tidak jelas.



Sikap Yang Mengada-ngada
Asyik merengek bagai budak kecil bila inginkan sesuatu. Kadang-kadang si dia tidak mampu untuk memberikan sesuatu yg anda minta. Malah kadang2 hampir keseluruhan wang gajinya dihabiskan untuk anda! Malah anda terus mendesak2 seolah2 dia anak jutawan. Anda juga terlalu manja dan tak pandai berdikari. Asyik bergantung kepadanya sehingga pergi kerja pun perlu dijemput dan dihantar. Lainlah kalau anda sudah menjadi suami isteri. Si Dia mungkin muak dengan sikap anda dan mencari pengganti yg lebih mengerti.



Sikap Playboy!
Ahh…si dia memang patut anda jauhi sekiranya playboy sikapnya. Jgn menyesal jika si dia meninggalkan anda kerana mungkin itu sebagai penyelamat bagi anda sebelum anda lebih menyesal di hari kemudian. Dia pantang bertemu perempuan  cantik. Pasti dia akan berlaku curang kepada anda.



Ada Orang  Tidak Puas Hati
Si Dia setia dengan anda dan anda juga begitu. Tapi tanpa sedar, ada pihak tertentu yg begitu cemburu atau tidak puas hati dengan perhubungan anda. Mereka akan membuat cerita, memfitnah dan melaga-lagakan anda. Si Dia mungkin terpengaruh dan akhirnya melepaskan geram dengan kecurangan!




Dalam hal ni kita tak boleh salahkan sebelah pihak je.. mybe kedua dua pihak mempunyai kekurangan.. so baik berbincang & luahkan kepada pasangan kita.. tapi kalau dah terang & nyata kesalahan tu datang dari lelaki..dan ada bukti yg kukuh... memang sah dia memang dah gatal nak cari lain... insyallah ada yg terbaik buat kita yg allah tentukan.. dan sidia yg curang "what u give u get back"!



kbai!
EchaRahman,


Thank's Darling's!!jangan lupa comment ok!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...