Sunday, March 27, 2011

spend time with my mr.soldier!


Haii uollss!!!
apa kabar semua.?
Hari kamis lepas ER spend time with my soldier. sebab dah lama kami xjumpa
so kami pon ambek cuti.
ambek cuti 2 hari kamis jumaat plus dengan sabtu ahad jadi 4 hari la kan.
tapi keluar datingnya cuma sehari je.
sebenarnya hari sabtu dia kena pegi gurun 2minggu.
tapi tiba2 cancel last minit pulak
rosak plan kami.
tapi sehari pon dah oklah dari xdapat jumpa langsung
seeee....memahami kan saya..dia untung tau dapat saya..
(dah mula perasan pulak)huhuhuuh


Firstly kami keluar pegi salon, lepas tu pegi tengok movie, and yg paling best pegi shoping.
mule2 tu pegi salon buat rambut dulu
lame la jugak nak dekat 3 jam.
mati kutu lah my soldier tu. 
yelah first time teman saye pegi salon.
selama ni saye pegi dengan member2 je.
padan muka awak sayang.!tu lah nak sangat tengok saya buat rambut.
sekali tu lama sangat. sampai naik borink.
confirm lepas ni dia serik nak ikot pegi salon.
huhuhuhuhuhu


Lepas tu pegi makan pulak.
perot lapar tunggu rambut siap boleh kebulur jadinya.
and part yg paling best ialah shopinggggg!!!!!
hahahahahahha
dah lama xshoping. sebelum ni asik xsempat je.
lepas shoping my soldier ajak pegi tgk movie pasal soldier
amboi mentang2 lah dia soldier.
saya pon dia ajak tgk cerita berkaitan soldier jugak.
nasib baik best cerita tu.
nampaknya semua plan berjalan dgn lancar pada hari tu.
thank tu my soldier a.k.a si cinta hati
sebab belanja saya salon and shoping
lain kali belanja lagi tau yang.!
oklah jumpa lagi
DDAAAAAAAAA korunk!!!
echarahman




p/s: sori cerita ni dah agak basi sebab lambat update.
pape pon thank sebab sudi baca..
sayang korunk!!!!


Thank's Darling's!!jangan lupa comment ok!

Saturday, March 26, 2011

gemok sudah!!!


Haii uollssss
betol ke saye dah gemok.?macam mane nak kurus balik macam dulu.?
badan saya naik ketara.?pipi saya tembam sangat.?
oh tidak!!!!!!!!!!!!!!!!!!
ni yg kena ber'diet' giler2.
susahnya nak diet. semalam baru sehari aku berdiet.
malam aku xmakan.
sangat susah kot. biasa lah orang kate nak cantik kena susah sikit.
ade orang diet xmakan nasi. kurus je.
boleh je dia buat. kenape kau xboleh pulak.?
nak kena bekerja keras la kan.?
ok kena start ber'diet' ketat2.
kita tengok hasilnya nanti.
oklah wish me luck!!!
DDDAAAAA korunk!!!
echarahman

Thank's Darling's!!jangan lupa comment ok!

Monday, March 21, 2011

selamat tinggal azam a.k.a adam dazle





SELAMAT TINGGAL AZAM!!!
harap2 sukses kat sane.!!nanti kalau dah beli kereta
jangan lupa bawak kiteorunk yer.
azam ni member opis ER dia benti kerja sebab dapat another offer yg lagi bagus
goverment kot. bukan senang nak dapat.
neway CONGRATULATION azam
lepas ni jadi orang goment la kamu yer.
huhuhuhuhu




Tadi sesampai je kat opis dapat note betul2 depan pc.
ayat notenye berbunyi begini
"CIK ADIK AISHAH CHOMEL SENYUM SELALU"
wah sangat comel kot.
memang selalu lah aku senyum kalau dapat note cam tu..
huhuhuhu..
and dia tahu2 je aku comel..(perasan sudah aku)
-___________-









Dia siap tuliskan wasiat @ warkah terakhir utk kiteorunk.
tahu la kita keja kat company uruskan wasiat.
tapi xpayah lah nak tulis wasiat utk kami en.azam oi.
laen kali jgn lah tinggalkan wasiat kosong je.
cuba lah letak DSLR ke.?PSP ke.?TV and DVD player ke.?
or xpon duet..huhuhuh..
and aku ingat pesan kau.
simpan duit utk kawen and jangan lupa jemput kau.
insyallah nanti aku kawen aku jemput.
tu pon kalau kau nak datang lah and jangan lupa bawak present besar k.
hehehehehehe..






And yg paling sweetnye cik hanis kita dapat teddy bear..wangi tu..
siap melekat bau si azam ni lagi..
so sweet..xsangka pulak teman. mike sangat sweet yer en.azam
hahahahhahahah..
xpenah dibuat orang purpose bagi teddy bear. kau je buat zam..(kononnyer purpose la kan.?)
lain kali letak lah cincin sekali kat bear tu. hhuhuhuh..(cik hanis kata)
tapi xpe2..cik hanis suka..sampai tersengih2 dia tgk bear tu..
iloike!!!



Lepas ni dah xdelah orang nak bawakkan kiteorunk bekfest lagi.
and dah xde lah orang nak bagi aku tgk cerita korea lagi
sob..sob..sob..
and yg paling penting dah xdelah orang nak gaduh dgn cik hanis, kak nisah and k.lyd
a.k.a kakak tiri kau kan.?
kami akan merindui mu en azam..aspecially cik hanis
oklah pape pown SELAMAT BERJAYA AND JANGAN LUPA KITEORUNK!!!
LOL(lotoflove)
echarahman




Thank's Darling's!!jangan lupa comment ok!

Sunday, March 20, 2011

nak support punya pasal


Haiii ollssss!!!

Ape macam hari ni.?ceria kah, sedih kah.?or bosan kah.?harap2 semua happy2 jer kan.?ER biasalah kebosanan kat rumah ni. yelah xade orang nak bawak pegi jejalan. kesiannye..tapi semalam my sis ajak pegi rumah mak angkat dia dekat ampang. so dalam malas2 tu pegi jugak lah. dah lah semalan hujan je satu hari suntuk. tapi redah jugak lah.


Biasa lah area ampang memang jem sentiasa. gerak pon dah memang petang. dalam pukul 4 sumthing baru sampai. kat sane pon still hujan. borak punye borak pastu makan punye makan. gelak xhengat. lepas mahgrib baru kami gerak. sesambil tu terfikir nak pegi mane pulak lepas ni. biasa lah kami dua beradik ni kalau dah berjumpa memang xreti nak duduk rumah. my sis pon ajak lah antara pegi ampang point or jusco. ER pon macam dah lame je xpegi ampang point. padahal dulu kat situ la papa and mama selalu bawak kiteorunk. sebab dulu kami tinggal ampang.


Tibe2 terfikir nak shoping sikit. wah mesti korunk terkejut kan. banyak pulak duit ER ni nak shoping moping bagai hujung bulan ni. duet ade lagi meyh..berkat berjimat cermat dan bawak bekal selama sebulan ni. aku ade lagi duet yg xusik rm400 kot. mane ade orang yg tengah2 bulan ni ade duet banyak tu. paling xpon ade rm 50 je. tu lah hasil dari bawak bekal bile pergi kerja. confirm bila hujung bulan xlagi sengkek seperti dulu. wah macam buat iklan pulak. *wweeeeeee


Biasa lah dah lame sangat xpegi ampang point. dah macam orang jakun masuk shoping mall tapi kami xade lah ketara sangat yer. xbanyak perubahan sangat. cuma adalah satu dua kedai baru. ER pon sempat lah beli kasut. sebab ER ni memang gile kumpul kasut and handbag. dua barang tu je yg ER suke beli kalau keluar. tu yang xbanyak baju sangat. huhuhuhuhu.  tibe2 tertarik kat kasut tu sebab macam unik kot. ni gare2 nak support my soldier lah ni and the same time saje nak perli dia jugak. nak tahu kasut ape..kejap eh.?




taraaaaaa!!!!!sehati sejiwa kan kami..unik kot. ni sebab nak support my soldier lah ni.  nanti ER nak pakai bila keluar dengan dia lah..huhuhuhuhu... apelah reaksi dia kan. sebab dia xtahu ER beli kasut ni. bila balik balik je dari shoping semalam. terus tunjuk kat papa and mama. dorang gelak siap mengucap panjang lagi..huhuhuhu...neway ER memang suka benda yg pelik.
oklah jumpe lagi di entry berikutnye..DDAAAAAAAA korunk!!!!!

*echarahman*



Thank's Darling's!!jangan lupa comment ok!

Friday, March 18, 2011

keputusan muktamad!!!fullstop

hai ollsss!!!!

Baru2 ni ER dalam delima. sebab kena buat keputusan yg penting jugak lah dalam hidup ni.
kena buat keputusan antara nak bertunang tahun ni or tahun depan.
sebabnya kawasan rumah ER tu xcukup ruang sangat nak buat kenduri kendara ni.
memang kalau ikutkan hati ni nak bertunang tahun depan. tapi tibe2 teringat
kawasan rumah yg xberape nak besar. dan space utk letak khemah xmuat.
maklumlah rumah biasa je.
Tapi setelah dibincang dan diamati sedalam dalamnye. akhirnye keputusan telah berada
dalam tangan.?wah macam tgk AF time penyingkiran pulak. berdebar2 tau.






***


***


***


***


***


***


***


***


***


***


***


***


***


***


***


***


***


***


***


***


***


***


***


**************

jeng...jeng...jeng

 
Keputusannye saye bertunang tahun depan. sebab mama kate jangan terkejar2 sangat
nanti banyak masalah pulak. dan yg mengenai kawasan rumah tu sudah ade jalan
penyelesaian. mama kate xpe letak khemah jauh sikit. Lega rasenye.
lagipon memang saye xready lagi. huhuhuhuhuh...memang mase tu agak tension sikit lah. yelah buatnye nak kena jugak bertunang tahun. mau xready lagi.
gedik lah kau ER nak buat keputusan macam ape tah. biau ler...
so nanti jemput lah ramai2 datang yer.. tapi kena tunggu tahun depan lah..
oklah..DDAAAAAA korunk!!!!

echarahman.


Thank's Darling's!!jangan lupa comment ok!

Monday, March 14, 2011

keterujaan melanda

Assalammuailaikum & hai blogger2 sekalian,

Kali ni ER nak stori mori pasal entry yg sebelum ni. yang pasal ER dilamar tu.?
uollss nak tahu lepas je saya bace lamaran tu dekat fb. after lunch
my sis call. and tibe2 dia tanye soalan yg tak pernah terfikir dek kepala otak ni.

***perbualan antara seorang kakak dgn adiknye

my sis: weyh bila kau nak tunang.?
ER: hahahahah (gelak kejap) kenape.?
my sis: xade lah aku pergi servey bunga tadi. cantik2 dowh..
(dengan nada keterujaan yang teramat sangat)
ER: hahahaha( gelak kejap sbb geli hati tengok kakak saye begitu excited)
tahun depan lah saya tunang. bukan tahun ni.
my sis: ok.. nanti aku buatkan satu sketches for engagement and wedding kau..nanti kau tengok ok.?
ER: heheheheh( gelak tadi xabis lagi) yela...

SEE!!!!!...ER dah ade wedding planner tau..jangan main2..sebenarnye my sis ni kerja
dengan company catering. so dia memang dah biasa lah handle majlis2 kawen ni.
so xpayah nak risau lah kalau dia nak tolong plan kan wedding saye nanti.
lagipun setiap bende yang dia buat memang tidak menghampakan ati.
tapi yang kelakarnye.. dia punye excited xboleh blah.
tibe2 call tanya bila nak tunang. mesti dia ingat tahun ni. sebab sebelum ni saye pernah
cakap dekat dia nak tunang tahun ni. mase birthday saya. bulan julai ni
tapi mungkin tak ade rezeki lagi. lagipun mase tu wedding my bff. clash pulak tarikh.
jadi kena lah bagi dia jalan dulu. -____-

Tak sabar nak tengok sketches yg my sis nak buat tu. and xsabar nak tengok majlis tu
macam mane.. eh eh jangan nak berangan ER oi. lambat lagi eh.?
kau sendiri yang xready lagi kan.?huhuhuhuh..ok2..
oklah itu saje saya nak stori. seee uolls again!!!
DDAAAAAA korunk!!!

*echarahman*






Thank's Darling's!!jangan lupa comment ok!

Saturday, March 12, 2011

ER dilamar ?

haiiii semua!!!!

"WILL YOU MARRY ME.?"wah suke tau bab kawin ni. korang penah terfikir tak akan dilamar 
oleh bf korang.? ape yg korang akan cakap masa tu.?confirm terkedu je kan.?
tak pun mesti lidah kelu je nak jawab.?ape reaksi korang.?kalau kena lamar face to face
sure segan giler kot. *weeeeeee


ER baru dilamar oleh siapa lagi kalau bukan cik abang soldier ER lah. dia lamar bukan secara
face to face tapi dekat fb. walaupun dekat fb saje. tapi dah terasa segan dan malu.
tak tahu nak bagi reaksi ape. Tapi rasanya terlalu awal untuk katakan setuju.
sebab rasa macam tak ready lagi. muda lagi kot. poyo je kan. muda lah sangat.
jadi saya hanya kelu seribu bahasa dan tak bagi jawapan lagi pada dia.
macam mana agaknya bila masuk dialam perkahwinan di usia muda kan.?


Ada yang kata muda sangat nanti sure korang asyik bergaduh
and mula lah nak cerai berai bagai. tapi ada yang kata seronok. sebab dapat hidup
dengan orang yang kita sayang. ehem ehem tak tahu lah seronok dari segi apa kan.?
eh eh jangan pikir bukan bukan ok! dan ada jugak yang cakap dapat pengalaman baru
boleh menjadi lebih matang. macam2 reason lah saya dapat.


Tapi ape2 pon kita tak boleh lah pikir negatif. segalanya dah ditentu kan oleh Nya
so kita hanya perlu corak kan saja kearah yg lebih baik.
wah dah macam ustazah pulak ER ni. oklah sampai sini je saya berpot pet.
DDDDDAAAAAA korang.!!!!

*echarahman*








Thank's Darling's!!jangan lupa comment ok!

saya lupa

hiii olllssss
ape kabar semua.?harap2 sihat je.
hari ni ER nak cerita pasal kejadian yg jadi kat ER semalam
saya lupa yang purse saya tinggal kat opis
ceritanye macam ni. biasanye time rehat saye xkan keluar opis sbb saye bawak bekal 
so purse sentiasa lah ade dalam beg kan. tibe2 semalan nak pegi simpan duet dalam asb
lepas je balik dari bank saya letak je purse dalam laci opis
time nak balik saya boleh lupe nak letak purse dalam beg.
lepas tu dengan selambanye saye pon balik la.
naek tren turun tren. nasib baek saya biasa beli tiket pergi-balik
so memang xpayah lah nak susahkan diri beratur beli tiket lagi
tu yang xperasan purse tinggal.
sampai je kat stesen sentul saye turun la
mase nak tunggu ayah saya sampai sebab saye balik dgn dia
tibe-tibe rasa nak tengak sumthing dalam beg
wah tersentap kot purse xde
sekali tu teringat mesti tinggal kat dalam laci
lepas tu terus kol k.lyd kat opis. nasib baik dorang xbalik lagi
tunggu ayah sampai sebab nak mintak duit tambang
saya pon pecut terus ke masjid jamek.
wah penat tu. rasanye kalau acara jalan laju kat sekolah
aku lah menang. memang laju kot aku jalan.
sampai je opis aku terus bukak laci. nasib baik ade.
xpasal pasal kena ceramah pulak kat opis sebab xcheck dulu barang sebelum balik.
betol jugak. yg aku xcheck dulu barang2 kenape kan.?
kan dah menyusahkan diri.
dah lah hari ni nak keluar. tibe2 purse pulak xade. 
mau kau jadi pendatang kejap sebab xde ic.
huhuhuhuhuhu
so pengajarannye jangan sesekali terlupa barang
sebab nanti akan menyusahkan diri dan orang lain.
*wweeeeeee
tibe2 teringat ayah tunggu kat tren sentul
wah dengan pantas aku caw.
oklah
DDDDAAAAAAAAAAAA korunk!!!
echarahman



Thank's Darling's!!jangan lupa comment ok!

Friday, March 11, 2011

ER kembali

hiii uolllssss!!!!!
rindunye kat korunk and kat belog saye *weeee
lame xjumpe kan.?hehehehehe
nak jumpe macam mane kalau dalam belog.
ape da!!!!!!
sori lame xupdate belog sebab saje memyibukkan diri

ER dalam delima ni
rase macam berat badan dah naik lah.
perot pon dah makin menampakkan rupanye.
wah sangat hodoh kot. eeeeewww...
macam mane ni.?sape ade tips kalau nak turun kan berat badan plus dengan nak
cantikkan perot yg hodoh ni.

Ade yg kate suruh minum air masak 1 or 2 botol sehari
confirm!!!badan turun.
wah dengan semangat wajanye. saya pon cuba lah.
selama seminggu. sampai terkencing2 kot minum air bebanyak
hasilnye perot rase makin membesar pulak.
buncit la macik?!!how?
samada salah air or salah saye.?
entah lah..oh tidak!!!!

Ade lagi satu petua
jangan makan nasi. makan lauk je.
giler lah. saya kalau xmakan nasi dah macam nak pengsan.
macam mane plak kalau xmakan selame sebulan
oh tidak masuk akal langsung
Tapi2 ade member opis saye yg buat macam tu
hasilnye memang ketara
sekarang dia dah kurus dari sebelum ni.
tapi seksa lah jugak.
dia kate mule2 badan xboleh terima jugak.
tapi lame2 ok. dan hasilnye sangat puas hati
tahniah cik hanis!!!

Tapi maaflah saye xboleh kot ikot cara dia.
sangat susah kot.
hehehehehehehe
eleh ER ckp je lah kau xboleh hidup tanpa nasi?
huhuhuhuhh

yg si CINTA HATI aka my soldier dia suka pulak badan saye naik
katenye comel and nampak sihat
hahahahahah
benggong lah awk sayang
katenye senang hati kalau sihat ni.
kononnye pandai bf jage lah.
wah banyak lah awak.

tapi sekarang ni tengah cuba menurunkan kebuncitan perot
yg hodoh ni.
buat sit up lah ape lagi kan.?
ucapkan semoga berjaya kpd diri sendiri
heheheheheh
oklah gud luck ER!!!!
ape pon kalau nak kurus and cantik memang kena exercise la kan.?
DDAAAAAAA korunk!!!
echarahman




Thank's Darling's!!jangan lupa comment ok!

Thursday, March 3, 2011

"saya bangga masuk clubbing"




Hiiiii korunk!!!
ape kabar semua.. sihat ke.?thanx sebab sudi bace entry ER kali ni.
*awww sayang uollss lebih lah macam ni. huhuhuhuhu
"saya bangga saya masuk clubbing!!!". wah sangat berani mati kot
buat pengakuan macam tu. ni bukan statement ER OK!
 sape tengok 360 semalam
kisahnye pasal 'kaki clubbing' yg bangga dengan diri sendiri sebab masuk clubbing
ade antara dorang muda lagi. umur 16tahun.
macam mane lah boleh bolos pulak masuk clubbing.
xkan lah bonzer club tu xperasan. xpon dorang yg bagi lepas.
entah2 dorang ambek trademark bolos saje dinding itu kot.
hahahahaha
 dah2 merepek je.
ade sorang budak perempuan hinggusan ni bangga dia masuk clubbing
sebab rase diri dia "HOT" and "SPICY"
biasa lah name pon budak2 kan. ape yg dia tahu selain nak nampak hot.
kesian mak bapak dorang ni. anak cantik2 tapi perangai macam tteeettttt
dia cakap mak bapak dia xtahu dia keluar pegi clubbing.
emmm macam2 hal.


Lagi satu kisah pasal ade sorang brader ni dengan selambernye dia cakap
"kubur lain2 so suke hati lah nak masuk clubing or nak teguk arak"
wah2 sedapnye dia cakap.. memang lah kubur lain2.
bak kate kawan ER tadi. kalau kau cakap kubur lain2. kau gali lah kubur sendiri bila nak mati nanti
jangan menyusahkan tok imam & penggali kubur.
kau uruskan sendiri jenazah kau.
wah brader boleh tahan gak ayat LU erk.?


Ramai yg agak terkejut dengan statment dorang ni
boleh ternganga jugak lah mulut bila dengar dorang cakap macam tu
sebab langsung xingat akhirat. dan cakap langsung xpakai otak.
Alasan dorang masuk tempat haram jadah tu sebab nak release tension
wah kalau ER lagi tension kot masuk situ.
dah lah bising, bingit, busuk pulak tu
semak kan otak lagi ade lah
punya lah banyak tempat lain nak release tension
tempat macam tu jugak dorang pilih
pelik pelik


Tapi sebagai manusia kita pon mampu mendoakan agar dorang sedar
tapi kalau dah dorang memang pilih jalan macam tu
nak buat macam mane lagi kan.?perangai manusia ni lain2.
kita pon kene ingatkan diri agar xjadi macam dorang
insyallah!!!
jadi adik2 jangan jadi macam tu ok!
dunia dunia
oklah
DDAAAAAAAAA korunk!!!!

*echarahman*








Thank's Darling's!!jangan lupa comment ok!

Wednesday, March 2, 2011

Oh! senggugut



Assalammuailaikum semua,
entri kali ni ER nak berkongsi pengetahuan mengenai senggugut
mesti korunk pon penah kena kan.?tipu lah tu kalau xpenah.
ni antara punca2, simptom dan cara menanganinye.
cuba lah mane tahu berhasil.?


Sakit ketika datang haid atau senggugut adalah satu masalah yang biasa dialami oleh banyak wanita dan lazimnya dialami oleh gadis yang baru meningkat remaja. Untuk anak remaja keadaan ini digelar ‘ primary spasmodic dysmenorrhea’ dan tidak semestinya menandakan sesuatu penyakit. Di dalam beberapa tahun pertama selepas akil baliq, pusingan haid seseorang gadis masih belum teratur lagi. Haid mungkin akan datang tiga atau empat bulan sekali. Senggugut biasanya mula dirasai 2-3 tahun kemudian.
Rasa sakit sewaktu datang haid ini adalah disebabkan oleh kuncupan rahim yang begitu kuat sekali untuk mengeluarkan ketulan darah haid yang bercampur sedikit tisu daripada selaput endometrium . Darah haid ini perlu keluar menerusi saluran pangkal rahim yang biasanya masih sempit di kalangan gadis remaja.Kuncupan rahim yang kuat ini adalah disebabkan oleh sejenis hormon yang digelar dengan nama “Prostaglandin”. Kesakitan ini berbeza di antara seorang wanita dengan yang lain. Ada yang mungkin rasa sakitnya ringan sementara yang lainnya akan mengalami sakit yang teruk. Jangka waktu sakit juga berbeza, ada yang mengalami sehari, ada pula yang mengalaminya setiap kali datang haid.
Ramai di kalangan wanita yang risau samada senggugut boleh menyebabkan kemandulan. Ini tidak benar dan senggugut biasanya akan hilang setelah gadis berumahtangga dan mendapat anak. Kehamilan dan kelahiran dapat mengatasi masalah kesempitan pada saluran rahim yang menjadi punca pada senggugut. Walau demikian sebahagian kecil dari mereka akan menghadapi masalah ketidaksuburan dan mudah gugur kandungan jika senggugut itu berterusan selepas kahwin. Mereka ini mungkin mengidap penyakit ‘endometriosis’.Ini menyebabkan sakit seperti sengugut tetapi apa yang menyebabkan ia terjadi tidaklah sama seperti sebab sakit senggugut yang biasa.
Gadis-gadis yang mengalami senggugut boleh mengambil ubat penawar sakit/analgesic seperti Panadol, Aspirin, Ponstan, Synflex dan lain lain. Tetapi dalam kes-kes yang lebih teruk, doktor akan memberi ubat penawar sakit yang mengandungi hormon ‘ 'Norethisterone’.
Senggugut jenis kedua ialah ‘congestive dysmenorrhea’ yang biasa dialami oleh wanita yang sudah berkahwin dan melahirkan anak. Lazimya senggugut yang dialami itu lebih teruk dan lebih panjang waktunya. Senggugut ini disebabkan oleh penyakit dan ketumbuhan dalam alat peranakan. Diantara penyakit ini termasuklah ketumbuhan dalam rahim seperti ‘endometriosis’, ‘adenomyosis’, ‘fibroids’ dan jangkitan kuman pada perkakas peranakan. Wanita yang mengalami masalah ini perlu bertemu doktor Pakar Sakitpuan. Kebanyakan daripada mereka menghadapi masalah kurang subur, mudah keguguran, pendarahan yang berlebihan dan berpanjangan atau senggugut yang sangat teruk.

SIMPTOM SIMPTOM 
  • Perut kembong
  • Kejang perut
  • Payu dara bengkak atau sensitif
  • ketegangan atau bimbang (anxiety)
  • Masaalah tidur (insomnia)
  • Sakit sendi atau otot
  • Pening kepala
  • Lesu
  • Jerawat
  • Hayunan perasaan (Mood swings)
  • Peningkatan masaalah kulit sediaada, dan pernafasan (contoh, alahan, jangkitan) atau masaalah mata (gangguan bulbar, conjunctivitis)


PETUA KURANGKAN SENGGUGUT
Sebahagian wanita mengalami kesakitan sengugut ketika datang bulan. Untuk mengatasi masalah ini, cubalah mana-mana petua di bawah ini:

Petua 1

Ambil sembilan biji pinang tua, dibakar tanpa minyak hingga menjadi arang, dan kemudian ditumbuk hingga halus. Campurkan serbuk pinag bakar itu dengan secawan air suam dan minum selama sembilan hari berturut-turut dari hari pertama datang haid.

Petua 2

Ambil segenggam halia, tumbuk hingga lumat dan masukkan ke dalam segelas air suam. Apabila halia mendap minum air tadi didahulukan dengan selawat.

Petua 3

Minum air rebusan rumput jarum emas atau rumput rempah padang atau rumput cengkih
padang semasa kedatangan haid atau sebelumnya.

Petua 4

Campurkan serbuk halia atau halia yang ditumbuk lumat dengan serbuk lada hitam . Kuantiti sama banyak antara kedua-dua bahan. Isikan dalam kapsul kosong. Makan 2 biji selepas makan tengahari dan malam 2 minggu atau seminggu sebelum haid.

Petua 5

Semasa sakit ketika haid, minumlah air teh pahit tanpa gula.

oklah selamat mencuba!
echarahman,





Thank's Darling's!!jangan lupa comment ok!

tak percaye


hello semua,
harap semua sihat & ceria. wah2 ayat macam bagi syarahan plak.
hehehehehehehehe
hari ni macam tak pecaye je cik ER yg malas lagi pemalas ni bawak bekal pergi kerja
wah baiknye aku macam budak skema pulak bawak bekal.
ini semua gare-gare malas nak pergi beli & yg paling penting gare-gare nak cut kos
yelah takut ujung bulan nanti duit xade macam bulan2 lepas
seksa woo... nak 'bershoping' lebih sikit pon xdapat.
and de last sebab nak menyimpan utk duit mase depan. bagus tak saye ni
dah pikir mase depan tau.
hehehehehehehe

Esok pon nampaknye kena bawak bekal lagi.
mule2 macam pelik je saye bawak bekal
tapi lame2 macam seronok pulak
ade pulak seronok kan.?
yelah sebab dapat makan masakkan mama.
maklum lah masakkan mak kita sape boleh lawan kan.
makanan kat luar tu belum tentu bersih & sedap.
sori lah yer saye bawak je bekal. tapi mama saye yg masak.
hehehehehehehe
kalau nak harap saye masak mmg xpergi keje lah.
mau berjam2 kat dapur.
huhuhuhuhuhu

oklah
sape yg rase2 nak berjimat tu
boleh lah tiru macam saye.
salah satu care kita boleh mengurangkan perbelanjaan.
selamat mencuba
DDDAAAAAA korunk!!!!
*echarahman*



Thank's Darling's!!jangan lupa comment ok!

Tuesday, March 1, 2011

happy birthday dear

hiiii ollssss
meh2 ER nak stori ni.. besday sape la pulak ni kan.
xkan besday my soldier 2kali setahun kot.
xlah hari ni kan besday ATM (tentera darat malaysia)
so sesaje je nak wish kat my soldier and semua wira2 negara..
saya bangga bf saye soldier..'ye saye sangat bangga'
tak kesah lah ape orang nak cakap.
saye bangga dgn dia ..sbb dia boleh bertahan. and sekarang dia dah bebas sikit.
kalau tak dulu.. jangan harap lah boleh jumpe.

Thank jugak dekat awk b..sbb boleh bertahan
and sbb saye awk bertahan kan..sbb mase depan kita kan.?
(wah perasan ni tau)heheheheheh
yelah bukan senang nak masuk askar kalau mental & fizikal xkuat.
awak lah wira saya
*awwwww gedikz

Tengahari tadi ER sempat lunch dengan my soldier
berdebar2 tau. nervous nak jumpe dia
wah padahal dah couple 5thn tapi rase macam first time nak pegi dating
kah kah kah.. apakah itu.?
yelah dah lame xjumpe. so macam excited lah kot.
first time jugak lah tgk dia pakai uniform soldier
sangat segak kot. bagi saye je lah erk.?
heheheheheheh
Tapi2 bukan baju celoreng tu tau. yg ni uniform opis dia.
so baju kemeja lah. dorang ade macam2 uniform.
payah nak ingat uniform dorang. sbb setiap uniform dorang ade number2.
jenuh lah nak menghafal.
masak lah ko echa nak dik menghafal uniform dia.
hahahahahaha

oklah
DDAAAAAA korunk!!!!
echarahman



sayaCINTAawak!!!






Thank's Darling's!!jangan lupa comment ok!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...